nagłowek 1

nagłowek 1

czwartek, 23 kwietnia 2015

ChudaDoLata#2 Jadłospis: Owsianka z kiwi, bananem i kakao, Twarożek z jabłkiem i rodzynkami, Mięso drobiowe z cukinią, pieczarkami i brązowym ryżem, Sok pomidorowy, Sałatka z wędzonym łososiem, szpinakiem i rzodkiewką



Hello. Ja ciągle na diecie. Kolejne dwa dni metamorfozy z Ewką za mną. Daje radę (o dziwo) !!! Samopoczucie rewelacyjne. Mam takiego powera, że szok :P. Polecam każdemu.
Wiem, wiem, wiem . Wszyscy nie mają siły, czasu, pieniędzy. Mają dzieci, męża, psa. Każdy szuka wymówek i udaję, że to nie wymówki.
Ja robiłam dokładnie to samo. Więc nie ze mną te numery. Nigdy nie miałam czasu, siły. Moje dzieci były największą wymówką i zawsze było coś albo ktoś albo dół. 
Ja coraz grubsza i smutniejsza, mniej zadbana, rozczochrana, z obdrapanymi paznokciami w podartych leginsach i poplamionej bluzce oglądałam kolejny serial, po kryjomu pożerając chipsy albo czekoladę (dla zainteresowanych: nie kupujcie moim dzieciom czekolady  bo i tak nie jedzą a mi potem d… rośnie, bo żal żeby się zmarnowała). ;)
W lustrze widziałam „zdesperowana kurę domową” a nie „Desperate housewife” (O matko… Jak ja kocham ten serial). Kto oglądał ten wie o co kaman :P. Ja zawsze chciałam być „Fitt Mamą”. Mamą już jestem, ale brakuje mi fitt.
Dlatego wszystkie stare wymówki wyrzucam ze swojej głowy. I zaczynam działać.
Poniżej jadłospis wg, Ewy Chodakowskiej lekko zmodyfikowany przeze mnie. Wszystkie potrawy robię od razu na dwa dni. Oszczędza  to czas i pieniądze. Dwa dni tłukę treningi „Sekret” i „TURBO wyzwanie”( jeden rano drugi wieczorem). 
Owsianka z kiwi, bananem i kakao
• 1 szklanka mleka 2% tł./mleka roślinnego
• 4 łyżki płatków owsianych
• 1 średnie kiwi
• 1/3 średniego banana
• 1 łyżeczka kakao naturalnego
• 1 łyżeczka cynamonu
Banana i kiwi obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Płatki owsiane ugotować na mleku. Dodać kakao i cynamon, wymieszać. Gotową owsiankę podawać z pokrojonymi owocami.
Twarożek z jabłkiem i rodzynkami
• 3 łyżki serka granulowanego
• ½ średniego jabłka
• 1 łyżeczka rodzynek
• ½ łyżeczki miodu naturalnego
Jabłko umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z serkiem i rodzynkami. Sałatkę polać miodem.
Mięso drobiowe z cukinią, pieczarkami i brązowym ryżem
• 1 porcja mięsa mielonego drobiowego (100g)
• 5 pieczarek
• ½ małej cukinii
• ½ małej cebuli
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 0,5 paczki ryżu brązowego
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony zioła prowansalskie
Pieczarki i cukinię umyć, osuszyć, obrać i pokroić w plasterki. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek i mięso. Następnie dodać cukinię i pieczarki. Doprawić solą morską, świeżo mielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gotowe danie podawać z ugotowanym ryżem brązowym. (Ja zrobiłam szaszłyki, żeby mieć „podzielne” porcje, ale to trochę strata czasu. Można też wszystkie składniki, poza ryżem wrzucić do woreczka do pieczenia i zapiec w piekarniku)
Sok Pomidorowy
Sałatka z wędzonym łososiem, szpinakiem i rzodkiewką
• 1 garść szpinaku i rukoli
• ½ opakowania łososia wędzonego (50g)
• 8 pomidorków koktajlowych
• 5 rzodkiewek
• 1 łyżka nasion słonecznika
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• sól morska, chili, pieprz czarny świeżo zmielony, świeże oregano
Szpinak, rukole, rzodkiewki i pomidorki umyć i osuszyć. Rzodkiewki i pomidorki przekroić na pół, łososia pokroić na kawałki i wymieszać z warzywami. Dodać oregano i uprażone nasiona słonecznika. Całość skropić oliwą z oliwek i doprawić do smaku.






Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz