Ewa Chodakowska. Co ja o niej
myśle? Uwielbiam ją i tyle. Uwielbiam ją za wszystko. A przede wszystkim na za
wszelkie materiały, które udostępnia dla takich kobiet jak ja, tych co chcą
schudnąć a przede wszystkim zmienić swoje życie na zdrowsze, lepsze,
szczęśliwsze, bardziej fitt. Od dłuższego czasu Ewa udostępnia szereg zestawów
ćwiczeń oraz gotowych jadłospisów, które pomogą nam w walce ze zbędnymi
kilogramami. Od dwóch dni odżywiam się i ćwiczę według zaleceń Ewki.
Przyłączyłam się do tygodniowej metamorfozy (Obym wytrwała ;) )
To jest link z fanpage’u Ewy.
Znajdziecie tam 7 gotowych jadłospisów.
Ja jednak nie jestem w stanie
trzymać się kurczowo tych przepisów, dlatego potraktowałam je jako inspiracje i
zmodyfikowałam pod siebie.
Poniżej jadłospis
zmodyfikowany przeze mnie. Pycha J i nie czułam się w ogóle głodna. Przez te ostatnie dni
ćwiczyłam „skalpel wyzwanie” i „turbo wyzwanie”. ( jeden trening rano, drugi
wieczorem). Jedzenie przygotowuje sobie
od razu na dwa dni. Dzięki temu zaoszczędzam mnóstwo czasu, który mogę
wykorzystać na zabawę z moimi diabełkami J
Omlet
z marchewką i natką pietruszki
• 1 całe jajko
• 2 białka
• 1 średnia marchewka
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
• 1 całe jajko
• 2 białka
• 1 średnia marchewka
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
Marchewkę umyć, obrać i
zetrzeć na tarce. Następnie podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Jajka rozbić i
wymieszać z posiekaną natką pietruszki, solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
Wylać jajka na patelnię. Omlet smażyć z dwóch stron do zarumienienia się.
Podawać z pieczywem pełnoziarnistym
Koktajl
z pomarańczą, szpinakiem i orzechami nerkowca
• Banan ½ średniego
• Pomarańcza ½ średniej
• Szpinak 1 garść
• Orzechy nerkowca 1 łyżka
• Woda kilka łyżek do rozcieńczenia
• Banan ½ średniego
• Pomarańcza ½ średniej
• Szpinak 1 garść
• Orzechy nerkowca 1 łyżka
• Woda kilka łyżek do rozcieńczenia
Owoce umyć, osuszyć i obrać
ze skórki. Wszystkie składniki zmiksować na gładki koktajl. Rozcieńczyć
odpowiednią ilością mleko do uzyskania pożądanej konsystencji.
Sola
zapiekana z papryką, pomidorami i sezamem
• 1 średni filet z soli (150g)
• 1 średni pomidor
• ½ średniej papryki czerwonej
• 1/2 średniej cebuli
• 1 łyżka oliwy oliwek
• 1 łyżeczka octu winnego
• ½ łyżeczki miodu
• 1 łyżka sezamu
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony, bazylia, oregano, rozmaryn
• 3 łyżki kaszy jęczmiennej perłowej
• 1 średni filet z soli (150g)
• 1 średni pomidor
• ½ średniej papryki czerwonej
• 1/2 średniej cebuli
• 1 łyżka oliwy oliwek
• 1 łyżeczka octu winnego
• ½ łyżeczki miodu
• 1 łyżka sezamu
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony, bazylia, oregano, rozmaryn
• 3 łyżki kaszy jęczmiennej perłowej
Paprykę i cebulę obrać,
pokroić w paseczki, pomidora w ósemki. Wymieszać z przyprawami. Warzywa piec w
naczyniu żaroodpornym przez ok. 15 minut. Rybę przyprawić solą i świeżo
mielonym pieprzem, wyłożyć na warzywa i polać marynatą przygotowaną z oliwy,
octu winnego i miodu. Posypać sezamem. Warzywa lekko wymieszać z rybą i
ponownie wstawić do piekarnika. Piec do momentu kiedy ryba będzie miękka.
Gotowe danie podawać z ugotowaną kaszą.
Sałatka
z pomidorów z jogurtem naturalnym
• 2 duże dojrzałe pomidory
• ½ małego opakowania jogurtu naturalnego
• ½ małej cebuli
• 1 ząbek czosnku (pominęłam)
• Kilka listków bazylii (zapomniała dodać)
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
• 2 duże dojrzałe pomidory
• ½ małego opakowania jogurtu naturalnego
• ½ małej cebuli
• 1 ząbek czosnku (pominęłam)
• Kilka listków bazylii (zapomniała dodać)
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
Pomidory, cebulę i czosnek
drobno posiekać. Dodać pomidory i jogurt. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wymieszać.
Sałatka
z roszponką, mozzarellą i czarnymi oliwkami
• 2 garście roszponki (80g)
• 2 plastry suszonych pomidorów
• 2 łyżki czarnych oliwek
• 4 pomidorki koktajlowe
• ¼ średniej czerwonej cebuli
• ½ kulki mozzarelli ( użyłam małych kulek)
Dressing:
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka octu winnego
• ½ ząbka czosnku
• ½ łyżeczki suszonego oregano
• Sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
• 2 garście roszponki (80g)
• 2 plastry suszonych pomidorów
• 2 łyżki czarnych oliwek
• 4 pomidorki koktajlowe
• ¼ średniej czerwonej cebuli
• ½ kulki mozzarelli ( użyłam małych kulek)
Dressing:
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka octu winnego
• ½ ząbka czosnku
• ½ łyżeczki suszonego oregano
• Sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
Roszponkę umyć i osuszyć.
Dodać czarne oliwki i pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, porwaną w
kawałki mozarellę oraz pokrojoną w cienkie plasterki cebulę i suszone pomidory.
Składniki na dressing dokładnie wymieszać z rozgniecionym czosnkiem, doprawić
solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę.
Smacznego :)
wreszcie znajdę wszystko w jednym miejscu:) asia.gieee :)
OdpowiedzUsuń